Home

 

logo be

AAA Print

Załączniki

ZAŁĄCZNIKI


ZAŁĄCZNIK I

LISTA O KTÓREJ MOWA W ARTYKULE 38
TRAKTATU O FUNKCJONOWANIU UNII EUROPEJSKIEJ

– 1 –
Numer nomenklatury brukselskiej

– 2 –
Opis produktów

Dział 1 Zwierzęta żywe
Dział 2 Mięso i podroby jadalne
Dział 3 Ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne
Dział 4 Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
Dział 5
05.04 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
05.15 Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi
Dział 6 Żywe drzewa i inne rośliny; bulwy, korzenie i podobne; cięte i ozdobne liście
Dział 7 Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne
Dział 8 Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów
Dział 9 Kawa, herbata i przyprawy, z wyjątkiem herba mate (pozycja Nr 09.03)
Dział 10 Zboża
Dział 11 Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny
Dział 12 Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe i lecznicze; słoma i pasza
Dział 13
ex 13.03 Pektyna
Dział 15
15.01 Słonina i inny przetworzony tłuszcz wieprzowy; przetworzony tłuszcz drobiowy
15.02 Nieprzetworzone tłuszcze wołowe, owcze i koźle; łój (łącznie z „premier jus”) wytwarzany z tych tłuszczy
15.03 Stearyna z tłuszczu, oleju i łoju; olej z tłuszczu, oliwy i łoju, nieemulgowany, niemieszany i niepreparowany
15.04 Tłuszcze i oleje z ryb i ssaków morskich, oczyszczane lub nie
15.07 Tłuszcze roślinne, płynne lub stałe, surowe, rafinowane lub oczyszczane
15.12 Tłuszcze i oleje zwierzęce oraz roślinne, uwodorniane, rafinowane lub nie, ale bez dalszej przeróbki
15.13 Margaryna, sztuczna słonina i inne preparowane tłuszcze jadalne
15.17 Pozostałości po oczyszczaniu substancji tłuszczowych i wosków zwierzęcych lub roślinnych
Dział 16 Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków i innych bezkręgowców wodnych
Dział 17
17.01 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
17.02 Inne rodzaje cukru; syropy cukrowe; miód syntetyczny (zmieszany z naturalnym lub nie); karmel
17.03 Melasa, odbarwiona lub nie
17.05 (*) Cukry, syropy, aromatyzowana melasa lub z dodatkiem barwników (w tym cukier waniliowy lub wanilina), z wyjątkiem soków owocowych z dodatkiem cukru w jakichkolwiek proporcjach
Dział 18
18.01 Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone
18.02 Kakaowe łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao
Dział 20 Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin
Dział 22
22.04 Moszcz winogronowy, fermentujący lub z fermentacją zatrzymaną w inny sposób niż przez dodanie alkoholu
22.05 Wino ze świeżych winogron; moszcz winogronowy z fermentacją zatrzymaną przez dodanie alkoholu
22.07 Inne napoje na bazie fermentacji (np. jabłecznik, wino z gruszek i miód pitny)
ex 22.08 (*)
ex 22.09 (*)
Alkohol etylowy, denaturowany lub nie, o jakiejkolwiek mocy, otrzymywany z produktów rolnych, o których mowa w załączniku I, z wyłączeniem wódek, likierów i innych napojów spirytusowych, złożone preparaty alkoholowe (znane jako „skoncentrowane ekstrakty”) do wyrobu napojów
ex 22.10 (*) Ocet i jego substytuty
Dział 23 Pozostałości i odpady przemysłu spożywczego; gotowa pasza dla zwierząt
Dział 24
24.01 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe
Dział 45
45.01 Korek naturalny surowy; odpady korka; korek kruszony, granulowany lub mielony:
Dział 54
54.01 Len surowy lub przetworzony ale nieprzędzony; pakuły i odpady lniane (w tym skrawki workowe lub rozwłóknianie)
Dział 57
57.01 Konopie naturalne (Cannabis sativa), surowe lub przetworzone ale nieprzędzone; pakuły i odpady z konopi naturalnych (w tym liny oraz skrawki workowe lub rozwłókniane)
(*) Pozycja dodana artykułem 1 rozporządzenia nr 7a Rady Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej z dnia 18 grudnia 1959 r. (Dz.U. nr 7 z 30.1.1961, s. 71/61).

ZAŁĄCZNIK II
KRAJE I TERYTORIA ZAMORSKIE OBJĘTE POSTANOWIENIAMI CZĘŚCI IV
TRAKTATU O FUNKCJONOWANIU UNII EUROPEJSKIEJ

  • Grenlandia,
  • Nowa Kaledonia oraz terytoria zależne,
  • Polinezja Francuska,
  • Francuskie Terytoria Południowe i Antarktyczne,
  • Wyspy Wallis i Futuna,
  • Saint Pierre i Miquelon,
  • Saint-Barthélemy,
  • Aruba,
  • Antyle Niderlandzkie
    • Bonaire,
    • Curaçao,
    • Saba,
    • Sint Eustasius,
    • Sint Maarten,
  • Anguilla,
  • Kajmany,
  • Falklandy,
  • Georgia Południowa i wyspy Sandwich Południowy,
  • Montserrat,
  • Pitcairn,
  • Święta Helena i terytoria zależne,
  • Brytyjskie Terytorium Antarktyczne,
  • Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego,
  • Wyspy Turks i Caicos,
  • Brytyjskie Wyspy Dziewicze,
  • Bermudy.

(1) (1) Pozycja dodana artykułem 1 rozporządzenia nr 7a Rady Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej z dnia 18 grudnia 1959 r. (Dz.U. nr 7 z 30.1.1961, s. 71/61).


Opracowanie techniczne tekstu traktatów - OIDE.

wróć do góry