LISTA O KTÓREJ MOWA W ARTYKULE 38
TRAKTATU O FUNKCJONOWANIU UNII EUROPEJSKIEJ
– 1 – |
– 2 – |
Dział 1 | Zwierzęta żywe |
Dział 2 | Mięso i podroby jadalne |
Dział 3 | Ryby, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce wodne |
Dział 4 | Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
Dział 5 | |
05.04 | Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone |
05.15 | Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi |
Dział 6 | Żywe drzewa i inne rośliny; bulwy, korzenie i podobne; cięte i ozdobne liście |
Dział 7 | Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy jadalne |
Dział 8 | Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów |
Dział 9 | Kawa, herbata i przyprawy, z wyjątkiem herba mate (pozycja Nr 09.03) |
Dział 10 | Zboża |
Dział 11 | Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny |
Dział 12 | Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe i lecznicze; słoma i pasza |
Dział 13 | |
ex 13.03 | Pektyna |
Dział 15 | |
15.01 | Słonina i inny przetworzony tłuszcz wieprzowy; przetworzony tłuszcz drobiowy |
15.02 | Nieprzetworzone tłuszcze wołowe, owcze i koźle; łój (łącznie z „premier jus”) wytwarzany z tych tłuszczy |
15.03 | Stearyna z tłuszczu, oleju i łoju; olej z tłuszczu, oliwy i łoju, nieemulgowany, niemieszany i niepreparowany |
15.04 | Tłuszcze i oleje z ryb i ssaków morskich, oczyszczane lub nie |
15.07 | Tłuszcze roślinne, płynne lub stałe, surowe, rafinowane lub oczyszczane |
15.12 | Tłuszcze i oleje zwierzęce oraz roślinne, uwodorniane, rafinowane lub nie, ale bez dalszej przeróbki |
15.13 | Margaryna, sztuczna słonina i inne preparowane tłuszcze jadalne |
15.17 | Pozostałości po oczyszczaniu substancji tłuszczowych i wosków zwierzęcych lub roślinnych |
Dział 16 | Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków i innych bezkręgowców wodnych |
Dział 17 | |
17.01 | Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: |
17.02 | Inne rodzaje cukru; syropy cukrowe; miód syntetyczny (zmieszany z naturalnym lub nie); karmel |
17.03 | Melasa, odbarwiona lub nie |
17.05 (*) | Cukry, syropy, aromatyzowana melasa lub z dodatkiem barwników (w tym cukier waniliowy lub wanilina), z wyjątkiem soków owocowych z dodatkiem cukru w jakichkolwiek proporcjach |
Dział 18 | |
18.01 | Ziarna kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone |
18.02 | Kakaowe łuski, łupiny, osłonki i inne odpady z kakao |
Dział 20 | Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub innych części roślin |
Dział 22 | |
22.04 | Moszcz winogronowy, fermentujący lub z fermentacją zatrzymaną w inny sposób niż przez dodanie alkoholu |
22.05 | Wino ze świeżych winogron; moszcz winogronowy z fermentacją zatrzymaną przez dodanie alkoholu |
22.07 | Inne napoje na bazie fermentacji (np. jabłecznik, wino z gruszek i miód pitny) |
ex 22.08 (*) ex 22.09 (*) |
Alkohol etylowy, denaturowany lub nie, o jakiejkolwiek mocy, otrzymywany z produktów rolnych, o których mowa w załączniku I, z wyłączeniem wódek, likierów i innych napojów spirytusowych, złożone preparaty alkoholowe (znane jako „skoncentrowane ekstrakty”) do wyrobu napojów |
ex 22.10 (*) | Ocet i jego substytuty |
Dział 23 | Pozostałości i odpady przemysłu spożywczego; gotowa pasza dla zwierząt |
Dział 24 | |
24.01 | Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe |
Dział 45 | |
45.01 | Korek naturalny surowy; odpady korka; korek kruszony, granulowany lub mielony: |
Dział 54 | |
54.01 | Len surowy lub przetworzony ale nieprzędzony; pakuły i odpady lniane (w tym skrawki workowe lub rozwłóknianie) |
Dział 57 | |
57.01 | Konopie naturalne (Cannabis sativa), surowe lub przetworzone ale nieprzędzone; pakuły i odpady z konopi naturalnych (w tym liny oraz skrawki workowe lub rozwłókniane) |
(*) Pozycja dodana artykułem 1 rozporządzenia nr 7a Rady Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej z dnia 18 grudnia 1959 r. (Dz.U. nr 7 z 30.1.1961, s. 71/61). |
ZAŁĄCZNIK II
KRAJE I TERYTORIA ZAMORSKIE OBJĘTE POSTANOWIENIAMI CZĘŚCI IV
TRAKTATU O FUNKCJONOWANIU UNII EUROPEJSKIEJ
- Grenlandia,
- Nowa Kaledonia oraz terytoria zależne,
- Polinezja Francuska,
- Francuskie Terytoria Południowe i Antarktyczne,
- Wyspy Wallis i Futuna,
- Saint Pierre i Miquelon,
- Saint-Barthélemy,
- Aruba,
- Antyle Niderlandzkie
- Bonaire,
- Curaçao,
- Saba,
- Sint Eustasius,
- Sint Maarten,
- Anguilla,
- Kajmany,
- Falklandy,
- Georgia Południowa i wyspy Sandwich Południowy,
- Montserrat,
- Pitcairn,
- Święta Helena i terytoria zależne,
- Brytyjskie Terytorium Antarktyczne,
- Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego,
- Wyspy Turks i Caicos,
- Brytyjskie Wyspy Dziewicze,
- Bermudy.
(1) (1) Pozycja dodana artykułem 1 rozporządzenia nr 7a Rady Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej z dnia 18 grudnia 1959 r. (Dz.U. nr 7 z 30.1.1961, s. 71/61).
Opracowanie techniczne tekstu traktatów - OIDE.